Pasar malam adalah tempat dimana penjual dan pembeli bertemu. Konsep pasar telah lama wujud dan terus berkembang dengan kemudahan teknologi canggih kini. Sedikit sejarah mengenai konsep pasar ini diutarakan dalam buku mengenai free market ini.
Di pasar malam kita dapat lihat penjaja menjual barang-barang yang kebanyakannya adalah dalam bentuk kecil dan mudah untuk dibawa. Barang makanan, misalnya, adalah barang yang mempunyai jangka hayat yang singkat. Harga barang-barang tersebut agak murah dan boleh dibayar dengan jumlah wang yang kecil.
Jika kita lihat lebih mendalam, barang-barang tersebut dikeluarkan oleh kilang-kilang yang memerlukan mesin yang canggih untuk mengeluarkan produk dengan lebih cekap. Harga mesin juga agak mahal dan memerlukan modal yang besar untuk dibeli. Namun untuk menentukan harga barangan yang dikeluarkan, pengilang tidak mengira keseluruhan harga mesin hanya untuk satu pengeluaran. Jika ini berlaku, harga barangan akan terlalu mahal dan tidak mampu dibeli oleh pengguna.
Apa yang berlaku kos mesin tersebut diagihkan untuk jumlah pengeluaran sepanjang hayat mesin tersebut. Jika formula ini diikuti, hanya jumlah kecil harga mesin dimasukkan dalam harga barangan. Ini membolehkan barangan dijual dengan harga berpatutan.
Kaedah ini dinamakan padanan kos dengan jualan. Prinsip ini menyatakan bahawa kos mesti dipadankan dengan jualan terhasil dari kos tersebut. Sekiranya jualan tidak terhasil, kos barangan akan disimpan sebagai aset sementara sehingga barangan terjual.
B3Lima
Thursday, May 15, 2008
Padanan Kos
Labels:
A02 Prinsip Perakaunan,
Buku
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment